Ads 468x60px

понедельник, 25 марта 2013 г.

Дніпропетровськ

Фото: Алёна Ан
Шановні друзі!

З далекого 1931 року, коли відбувся перший випуск фахівців, Український державний хіміко-технологічний університет пройшов великий, яскравий, славний шлях, і на сьогодні є єдиним в країні спеціалізованим багатопрофільним хіміко-технологічним університетом.

Ми пишаємось тим, що УДХТУ успішно працює саме у Дніпропетровську!

Катерина Заблоцька,
Керівник проекту «Легенды Хим-теха»


Дніпропетровськ – це провідний діловий, промисловий, науковий та культурний центр Південно-Східної України

Екатерина II на прогулке
в Царскосельском парке
[с Чесменской колонной на фоне]
Офіційною датою заснування міста вважається 1776 р. Місто, засноване на території давніх запорозьких поселень, було назване на честь російської імператриці Катерини ІІ
Катеринослав планувався як “південна столиця” Російської імперії і будувався за проектами архітекторів К. Геруа та І. Старова. Наприкінці ХІХ ст. Катеринослав став потужним промисловим містом завдяки старанням місцевого громадянина О.М. Поля, який налагодив видобуток залізної руди та сприяв будівництву залізниці. У 1926 р. місто було перейменовано у Дніпропетровськ (на честь партійного та державного діяча Г.І. Петровського).

Поль Олександр Миколайович


Дніпропетровськ є центром гірничорудної, металургійної, машинобудівної, паливної та хімічної промисловості. У місті налічується 3,5 тис. підприємств, установ і організацій.

Петровський Григорій Іванович

Дніпропетровськ є космічною столицею України (більше дивись тут та тут): ВО “Південний машинобудівний завод ім. Макарова” та КБ “Південне” беруть участь в реалізації програми “Морський старт”, здійснюваної міжнародним консорціумом у складі США, Росії, України, Норвегії.
ТЦ "Босфор"
Центральний вокзал

У Дніпропетровську розташовані центральні офіси та регіональні філії майже 40 великих державних і приватних банків, багатьох страхових та інших вітчизняних і зарубіжних компаній. 

Офісна будівля 
Київстар

 - Дніпропетровськ









Успішна зовнішньоекономічна діяльність поєднує місто і область майже зі 130 країнами світу. Місто має два залізничних вокзали, міжнародний аеропорт, річковий порт, два автовокзали.
Дніпропетровськ – третє за чисельністю місто в Україні, у якому проживає понад мільйон мешканців. У місті надзвичайно розвинута галузь освіти, культури та мистецтва:
Меморіальний Дом-Музей
Г.І. Петровського,
фото: Катерина Заблоцька
  • 15 вищих навчальних закладів, серед них – сім університетів, шість академій, два інститути, а також 24 технікуми;
  • 9 театрів, філармонія, Будинок органної і камерної музики;
  • 2 державних та 37 музеїв на громадських засадах. Дніпропетровський історичний музей ім. Д.Яворницького – один із найстаріших в Україні (1849 р.).



Набережна довжиною 23 км є улюбленим місцем прогулянок мешканців міста, а острів Монастирський – самий романтичний та легендарний куточок мегаполісу.
Будівля Дніпропетровського історичного
 музею ім. Д. Яворницького
Набережна


Фестивальний причал
О. Монастирський
Центральний вхід у парк ім. Шевченка

Преображенський собор на Жовтневій площі

Потьомкінський палац


Пам'ятник на місці фортеці Кодак,
фото: Катерина Заблоцька
Найдавніші споруди зосереджені в історичній частині міста – Жовтневій площі та парку ім. Шевченка: Преображенський собор та Потьомкінський палац.


В околицях міста знаходяться три земляні фортеці, найбільш відомою з яких є польська фортеця Кодак (більше: тут та тут), а також давнє поселення лоцманів – Лоцманська Кам’янка.


Ковальова Наталія Анатоліївна,
к. іст. н., доцент, завідувач кафедри історії та українознавства ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет»

P.S. (від Катерини Заблоцької) На заверешення, пропоную вам подивитись наступне відео про наше цікаве, колоритне та зворушливе місто Дніпропетровськ:
Beautiful city portrait of Dnipropetrovsk, it is located in the central part of Ukraine. Dnipro river flows through the city. Dnipropetrovsk is modern and young - founded in 1776 in honor of Ekaterina II. Filmed by DREAMYARD production team. www.dreamyard.com.ua

0 коммент.:

Отправить комментарий